Pasta z brokuła i jajka


Dziś mam dla Was zieloną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapki, lecz może również służyć do nafaszerowania jajek. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jest lekka i nie wymaga dużej ilości składników. U mnie taka pasta bywa przynajmniej raz w tygodniu, bo uwielbiam brokuły.
Tak w nawiasie odsyłam do artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą żywieniową, tylko zostać przy dobrze znanych produktach-zamiast spiruliny jedzcie brokuły, link.

Składniki:
▸1 brokuł
▸2 jajka na twardo
▸sól, pieprz
▸2 łyżki słonecznika łuskanego
▸jogurt

Przygotowanie:
1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Jajka kroimy w kostkę, ostudzonego brokuła również możecie na połówki pokroić.
3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy jogurt wedle uznania (w zależności, czy chcemy uzyskać pastę do faszerowania, czy gęstszą do kanapek. Ja dałam 2 łyżki na kanapkową). Za pomocą blendera/miksera łączymy składniki.

11 komentarzy:

  1. pyszna pasta, smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna pasta, ostatnio ciągnie mnie do brokuła, więc w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób rób, na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń
  3. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam takiej pasty. Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna pasta, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń