Korzyści dla zdrowia z jedzenia winogron

Te smaczne jesienne owoce to skarbnica przeciwutleniaczy i lek na większość chorób cywilizacyjnych.

👉Niszczą komórki nowotworowe.
Naukowcy dowiedli, że zawarte w winogronach antyutleniacze, a także witaminy A i C, przyczyniają się do śmierci komórek odpowiedzialnych za rozwój białaczki, raka sutka, jelit, skóry, płuc, żołądka oraz prostaty.

👉Dbają o tarczycę.
Winogrona to obok gruszek jedne z nielicznych owoców, w których jest jod. Szczególnie często powinny sięgać po nie osoby z niedoczynnością tarczycy. 
I ja właśnie niestety jestem w tym gronie i oba te owoce często spożywam.

👉Chronią przed miażdżycą i cukrzycą.
Według naukowców z Uniwersytetu Michigen zawarte w białych, czerwonych i czarnych winogronach polifenole zapobiegają stanom zapalnym i uszkodzeniom narządów u osób z rozwijającą się miażdżycą oraz cukrzycą typu 2. 

👉Zapobiegają rozwojowi nadciśnienia.
Bogactwo flawonoidów wpływa na poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. Dzięki fitochemikaliom  (roślinnym przeciwutleniaczom) winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie, znacznie zmniejszyć ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.

👉Wspomaga kurację hormonalną w okresie menopauzy.
Winogrona zawierają rzadki pierwiastek-bor. Sprzyja on utrzymywaniu odpowiedniego poziomu estrogenów.

👉Przeciwdziałają zaparciom.
Ciemne winogrona zawierają dużo błonnika, który działa jak naturalny środek przeczyszczający. Należy jednak zjadać je razem ze skórką i pestkami.

👉Wzmacniają kości.
To przede wszystkim zasługa witaminy K i B1, a także fosforu i wapnia-głównych budulców kości oraz zębów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz