Szukaj na tym blogu

2 grudnia 2017

Gryczane naleśniki (z pietruszką)

Zdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie. 

Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na naleśniki z dodatkiem pietruszki, ale śmiało możecie ją pominąć, by przygotować danie na słodko. 

Składniki na 8 naleśników:
-140 g mąki gryczanej
-1 łyżka oleju
-(pół pęczka pietruszki świeżej)
-woda przegotowana zimna (ok. szklanki) 
-(1 jajo-nie jest ono koniecznie do ogólnego przyrządzenia, bardziej do podbicia wartości odżywczych)

Przygotowanie:
Do mąki dodajemy olej i (posiekaną pietruszkę,jajo) stopniowo wodę cały czas mieszając, aby powstała nam lejąca konsystencja. Mąka gryczana należy do gęstych, więc nie bójcie się dodawać wody, żeby potem na patelni ładnie się masa rozlała. Smażymy naleśniki po maks. 2 min na jedną stronę. 

4 komentarze:

  1. i do tego śmietankowy serek... albo kozi.. mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bez jaja: 524 kcal
      B 20 g
      T 12 g
      W 82 g
      z jajkiem 593 kcal
      B 26 g
      T 18 g
      W 82 g

      Usuń