Szukaj na tym blogu

11 października 2017

PROSTA KRUCHA SZARLOTKA


Na szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej liście przepisów☝
Ta wersja zawiera same żółtka, także automatycznie macie rozwiązany problem zalegającej połówki jajka😀

Składniki na dużą blaszkę 37x26
-3 szklanki mąki orkiszowej
-200 g masła extra
-4 zółtka
-pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik)
-2 łyżeczku proszki do pieczenia
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1,5 kg jabłek
-1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki.
2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek. Nakłuwamy go widelcem i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem który również delikatnie nakłuwamy.
4. Pieczemy 40 min. 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i możecie dodatkowo ozdobić wedle uznania.

7 komentarzy:

  1. Szarlotka do dla mnie smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo, zwłaszcza taką kruchą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka nigdy się nie znudzi i nie ma sobie równych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotki nigdy dość :-) Polecam do wypróbowania moją http://zeberkowekucharzenie.blogspot.com/2016/05/fit-szarlotka-sypana.html

    OdpowiedzUsuń