Szukaj na tym blogu

23 września 2017

KOTLETY PAPROCHY

Witajcie! 😎 Dzisiaj mam przygotowaną dla Was kolejną alternatywę na zastąpienie zwykłych mielonych. Na kaszowe zapiekane w sosie już macie przepis. Tutaj wykorzystałam kapustę  i to był strzał w dziesiątkę!😇 Jako dodatek do tych kotletów polecam delikatną porcję ziemniaczków i mizerię. Przepis daję od razu na porcję dla całej rodzinki, gdyż jest on tak dobry, że nie sposób zjeść go samemu😁 Idealnie sprawdzi się jako obiad dla gości👍


Składniki na 6 porcji
-500 g mięsa mielonego
-300 g kapusty białej
-2 jajka
-pół szklanki kaszy bulgar/jęczmiennej (nie gotujemy)
-1 cebula
sos
-2 kostki drobiowe
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego
+płaska łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany

Przygotowanie:
1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno.
2. Surową kaszę, kapustę, cebulę, mięso, jaja przyprawiamy wedle uznania i mieszamy dokładnie. Formujemy kotlety. Następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Gotujemy wodę (ok.półtorej litra) i wrzucamy kostki, aby się rozpuściły. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i powstałym sosem zalewamy kotlety. Można zagęścić sos skrobią ziemniaczaną zmieszaną ze śmietaną.
4. Pieczemy ok 60 min 180 stopni.

6 komentarzy:

  1. fajne połączenie. i do tego pieczone! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować :) Bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Na takie kotleciki jestem chętna. Na pewno są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygująca nazwa :) a po tą nazwą kryją się smakowite kotleciki. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nazwa też ma przyciągać :)

      Usuń