Pulpety z kaszą i marchewką

Komu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść na zimno właśnie z dipem np. koperkowym i człowiek od razu nabiera pełno siły po przerwie w pracy💪

Składniki na 1-2 porcje:
-140 g kaszy gryczanej
-200 g mięsa mielonego
-2 duże marchewki 
-1 jajo
-2 łyżki tłuszczu do smażenia
dip:
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-koperek, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy. 
2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Mięso mielone (ja sama je mielę) wrzucamy do dużej miski, dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną, startą marchewkę, jajo, przyprawiamy i mieszamy najlepiej ręcznie. 
4. Formujemy kulki, potem delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron. 
5. Dip: koperek siekamy i mieszamy z jogurtem i przyprawami.


Wartości odżywcze:
976 kcal 
B 70 g
W 100 g 
T 32 g


1 komentarz:

  1. Kasza gryczana jest moją ulubioną kaszą, a z dodatkiem marchewki muszą spakować super :)

    OdpowiedzUsuń