Kotleciki ryżowe z mięsem

Mam nadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione po brzegi zajęciami. Obiecuję, że nagrodzę to Wam i jutro będzie przepis na pyszne ciacho.😁 
Za to dzisiaj przedstawię Wam kolejny smakołyk z moich pomysłów w głowie, czyli przepyszne kotlety z ryżu. Podobne danie wykonywałam już z kaszy gryczanej, które oczywiście również zachęcam wypróbować-->przepis. Świetna alternatywa na szybkie danie, bo mamy 2 w 1. 😊


Składniki na 2 porcje:
-150 g ryżu brązowego
-250 g mięsa mielonego
-przyprawy wedle uznania
-80 g startego sera żółtego
-łyżka tłuszczu do wysmarowania formy+woda

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy.
2. Do mięsa dodajemy ryż, ser, przyprawy i mieszamy wszystko, najlepiej ręcznie, aby się połączyło. Formujemy kotleciki i wsadzamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Dolać wody przegotowanej tak, aby tylko zakryła dno (dzięki temu kotleciki nie będą suche). Pieczemy 30 min 180 stopni.


Wartości odżywcze 2 porcji:
1014 kcal
B 79 g
W 102 g
T 32 g


1 komentarz:

  1. Delikatne i smakowite danie w sam raz na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń