Zdrowe mini pączki z piekarnika



Chodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły.
Wykonałam je w formie małych kuleczek, przez co ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia.
Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak i sprężystość jak od razu po zrobieniu.



Składniki: (ok. 64 szt.)
-650 g mąki orkiszowej
-kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
-2 opakowania drożdży suchych (14 g)
-4 jaja
-1 żółtko
-1 łyżeczka cukru/słodzika
-200 ml mleka letniego
-pół łyżeczki soli
-dosłodzić wedle uznania
+ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
+1 jajo do wysmarowania
+papilotki do babeczek
Wszystkie składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku. Wsypujemy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru/słodzika, 4 łyżki mleka i mieszamy (tylko drożdże). Obsunie się odrobina mąki do tego po bokach, ale to tak ma być, także nie przejmujcie się tym. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min.

2. Gdy drożdże podrosną, dodajemy sól, cukier/słodzik wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.)

3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.

4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).

5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu. U mnie na jedną partię do piekarnika wchodzi 16 szt. Po wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta.

Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik)

4 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam pączki pieczone i w tej wersji mi bardziej smakują. Twoje wyglądają przepysznie!! :)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie pieczone są o wiele smaczniejsze od smażonych :)

      Usuń
  2. Robiłem je własnie dziś, aby jutro dzieci miały co wziąć do szkoły. Wyszły super smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger