Szukaj na stronie

Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

Witam Was serdecznie szerokim uśmiechem!😀 Dzisiaj jest mój dzień bo obchodzę urodziny😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się ostatnio narobiłam i najadłam wystarczająco, na swoje święto przygotowałam mniej okazjonalne ciacho jakim jest makowiec.
Powiem Wam, że to ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku!🙆

Składniki (forma 20 cm)
100 g kaszy jaglanej
100 g maku
1 banan
20 g wiórków kokosowych
2 jaja
3 łyżki rodzynek
30 g orzechów
1 pomarańcza
polewa:
30 g czekolady gorzkiej
20 g oleju/masła
+wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy i studzimy.

2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.

3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.

4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok.

5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy.

6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni 60 min.

7. Czekoladę rozpuszczamy, polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem.

11 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger