Tort kakaowy z budyniem i kremem


Mamy niedziele, mamy standardowo ciasto ­čŹ░a nawet tort☝ Natrafi┼éa si─Ö okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba by┼éo si─Ö wykaza─ç ­čśő  Nie u┼╝ywam barwnik├│w, nie robi─Ö WOW ozd├│b.. Zawsze po prostu pacam ┼éy┼╝k─ů ubit─ů ┼Ťmietank─Ö, posypuj─Ö tym co mam po r─Ök─ů i tyle ­čśÄ Cukru nie u┼╝ywam, staram si─Ö robi─ç "odchudzone" wersje m.in. bez kostek mas┼éa i szklanek oleju jak to wi─Ökszo┼Ť─ç robi ­čśĹ A jak komu┼Ť za gorzko to niech sobie sw├│j kawa┼éek poleje syropem czy nawet posypie cukrem­čśäDla mnie torcik ma by─ç "domowy"wygl─ůdem i nie mul─ůcy s┼éodycz─ů☝ Nie to co produkuj─ů np. w cukierniach­čśĆ Oczywi┼Ťcie bez urazy bo to dzie┼éa sztuki je┼Ťli chodzi o wygl─ůd­čśÇ
Nie trzeba by─ç wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarcz─ů ch─Öci a z pewno┼Ťci─ů ka┼╝dy je wykona bez problemu i b─Ödzie m├│g┼é si─Ö rozkoszowa─ç smakiem z rodzin─ů­čĹî

Warto┼Ťci od┼╝ywcze 1 kawa┼éka (10):
264 kcal B 6 g W 26 g T 14 g

Składniki:
biszkopt:
▪ 2 szklanki m─ůki
▪ 3 jajka*
▪ 3 ┼éy┼╝ki s┼éodzika
▪ 1 ┼éy┼╝ka kakao
▪ szklanka ma┼Ťlanki*
▪ p├│┼é szklanki oleju
▪ 1 ┼éy┼╝eczka octu winnego
▪ 1 ┼éy┼╝eczka sody

masa:
▪ 2 budynie waniliowe bez cukru+3 szklanki mleka
▪ aromat waniliowy

krem na wierzch:
▪ 1 ┼Ťmietanka 30%
▪ saszetka ┼Ťmietan fix

*składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy ze s┼éodzikiem, nast─Öpnie dodajemy reszt─Ö sk┼éadnik├│w i miksujemy na jednolit─ů mas─Ö. Form─Ö (22 cm) wyk┼éadamy papierem i wylewamy mas─Ö. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygni─Öcia.

2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia.

3. Biszkopt kroimy na 3 cz─Ö┼Ťci (g├│rn─ů mo┼╝ecie wyr├│wna─ç, ┼éatwiej b─Ödzie na┼éo┼╝y─ç krem, a to co zostanie skruszy─ç i posypa─ç jako ozdob─Ö) i przek┼éadamy 2 warstwy budyniem.

4. ┼Ümietank─Ö ubijamy z fixem i nak┼éadamy krem na nasz torcik. Na koniec ozdabiamy wedle gustu ( ja posypa┼éam start─ů czekolad─ů i kawa┼ékami melona )

5 komentarzy:

  1. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem takiego tortu :)
    Dzi─Ökuj─Ö za udzia┼é w akcji kulinarnej ,,┼üakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do pieczenia mam dwie lewe r─Öce i nawet si─Ö za nie nie bior─Ö :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam nie można od razu zakładać z góry, że się nie uda! Trzeba wszystkiego próbować a kto wie może się uda? :)

      Usuń
  3. Zainteresowa┼é mnie ten przepis,ale nie bardzo rozumiem.Czy to znaczy,┼╝e tej ┼Ťmietanki ubitej nie miesza si─Ö z ugotowanym budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie mieszamy :) Ugotowany budy┼ä jest do prze┼éo┼╝enia biszkopta, a ubita ┼Ťmietanka do posmarowania z wierzchu ca┼éo┼Ťci :)

      Usuń

Mi┼éo mi go┼Ťci─ç Ciebie na mojej stronie. Mam nadziej─Ö, ┼╝e przepis lub artyku┼é Ci si─Ö spodoba┼é i jeszcze do mnie wr├│cisz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger