Czekoladowiec na maślance z masą budyniową




Przyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance LINK, tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁


Wartości odżywcze 1 kawałka (10):
260 kcal B 5 g W 28 g T 14 g

Składniki:
Biszkopt:
▪ 3 szklanki mąki
▪ 2 szklanki maślanki*
▪ 1/4 szklanki oleju
▪ 2 łyżko kakao
▪ 2 łyżeczki sody
▪ 1 łyżka przyprawy do piernika
▪ słodzik wedle uznania

Masa:
▪ 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
▪ 3 szklanki mleka do ugotowania budyniu
▪ opakowanie galaretki np cytrynowej

Krem:
▪ 1 śmietanka 30%
▪ dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa)

* składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników. Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.

2. Budynie gotujemy według przepisu. Galaretkę w proszku dodajemy w trakcie gotowania budyniu.

3. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy masą budyniową.

4. Śmietankę ubijamy do powstania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierzch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc.

Zapraszam po inne moje przepisy na torciki:





12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do niedzielnej kawki :)
    Zapraszam do dodania ciasta do czekoladowego wydarzenia :)
    https://www.facebook.com/events/131985614062488/permalink/132730720654644/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym się uraczyła takim ciastem przy kawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie. Taki cukrojad jak ja dodalby ociupinke cukru do masy, ale jak ma byc zdrowo, to sie poddaje. Narobilas mi na nie checi. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli normalnie słodzisz cukrem nie ma problemu by go dodać :) Każdy daje to co lubi pamiętajmy :)

      Usuń
  5. ciasto super już mnie skusilaś na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak zdrowo by bylo bez tej smietany 30%.a naprzyklad zamaist smietamy rozpuscic gorzka czekolade badz pol na pol z mleczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleczna czekolada nie jest zdrowa :P Zamiast śmietany 30% można użyć śmietanki kokosowej :)

      Usuń
  7. czy bez galaretki masa się 'utrzyma'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Utrzyma się na tyle by nie spłynąć z ciasta, lecz przy krojeniu nacisk górnego biszkoptu sprawi, że będzie "wypływać". Zalecam jednak dodać galaretkę chyba że nie zależy Ci na efekcie wizualnym podczas jedzenia ;P

      Usuń