Szukaj na stronie

SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE


Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę😂  Te pyszne ciacho zrobicie w  niecałe 10 min plus pieczenie i problem z głowy 👌 Idealnie mokre i czekoladowe ciacho do kawki, które zadowoli każdego gościa 😎
Albo jeśli kończy Wam się data przydatności maślanki to macie rozwiązanie 😅

Składniki:
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka maślanki/kefiru
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka sody
-1 płaska łyżka kakao
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 łyżki słodzika/cukru
-3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)*
-wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka 26 cm dł.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 30 min 180 stopni.

*zamiast dżemu możecie dać owoc jaki macie pod ręką, wystarczy go zmiksować :)


Wartości odżywcze
850 kcal
B 25 g
W 127 g
T 22 g


29 komentarzy:

  1. Fajne a najważniejsze ze tez proste i szybkie 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta na maślance. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego mąka ryżowa? Jest lepsza, zdrowsza? Czy jak dam np. tortową to coś zmieni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka ryżowa jest dla osób na diecie bez glutenu :) jak dasz każdą inna czy nawet pszenną tortową nie będzie problemu :)

      Usuń
    2. Aha:) Nie mam problemu z glutenem. Biorę się za pieczenie!

      Usuń
  4. Wszystko super ale bez jajek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Nie każdy wypiek musi mieć jaja w składzie :)

      Usuń
    2. Muszę wypróbować koniecznie ��

      Usuń
  5. wartości odżywcze dotyczą całego ciasta? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Może być pół na pół mąka ryzowa z kukurydziana ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy może być Maja kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samej kokosowej nie wyjdzie, bo nie jest spajająca. Możesz dać jako dodatek np. 1 szklanka ryżowej i pół szklanki kokosowej

      Usuń
  8. 1,5 szklanki mąki ryżowej ile to gram?

    OdpowiedzUsuń
  9. 2 łyżki slodziku a jeśli mam ksylitol to też 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie jaki słodzik, możesz dać też miód czy inne słodzące oraz zwiększyć lub zmniejszyć ilość :)

      Usuń
  10. Czy zamiast oleju można dać oliwę z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak i może mocno zmienić posmak ciasta, także dodajesz ją na własną odpowiedzialność :)

      Usuń
  11. To jaki Pani olej poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w kuchni używam
      -kokosowy
      -rzepakowy
      -słonecznikowy
      -sezamowy


      Usuń
  12. Co ja robię nie tak, że ciasto mi wychodzi bardzo suche? Gdzie tu można popełnić błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo pieczesz i sie przesusza? Albo mąka którą dodajesz jest bardzo chłonna i trzeba dodać odrobinę więcej mokrych składników?

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger