Naleśniki gryczane z twarogiem i owocami

Naleśniki z twarożkiem i owocami to idealny deser na zimno. 
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie
Każdy z nas uwielbia naleśniki, szczególnie te na słodko. Są szybkie w przygotowaniu, a wybór dodatków do nich jest ogromny. Niektórzy preferują dżemy, a niektórzy twarożki czy nawet całe kawałki owoców np. banany. Wtedy to właściwie banan owinięty naleśnikiem. 😏 Ja uwielbiam naleśniki wykonane z mąki gryczanej, bo mają swój charakterystyczny gorzkawy posmak. I w wersji na słodko świetnie się łączy ze słodkimi owocami. Na podstawowy przepis jak wykonać naleśniki z mąką gryczaną zapraszam pod ten LINK.

Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce.😊


Wartość odżywcza 1 porcji:
429 kcal B 28 g W 44 g T 15 g

Składniki na 2 porcje:
▸120 g mąki (u mnie gryczana)
▸1 jajo
▸łyżka oleju 
▸woda 
▸200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia)
▸150 g twarogu chudego 
▸20 g wiórki kokosowe

Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo.
2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie potrzeby i smarujemy nim nasze naleśniki. 

Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF oraz go wydrukować. 


6 komentarzy:

  1. Pyszne, uwielbiam naleśniki, a takie gryczane mają dodatkowy smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja naleśniki gryczane pierwszy raz jadłam we Francji i bardzo mi zasmakowały. Co prawda tam jadło się naleśniki na wytrwanie, ale na słodko też chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja naleśniki gryczane jem i na słodko i na słono. W każdej wersji mi smakują :)

      Usuń