Makaron z tuńczykiem, serem i warzywami

Szybkie danie do spożycia na zimno. Idealne na obiad lub kolację. 
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie

Upały nie odstępują nas na krok, w cieniu 29 stopni, ale ja nie narzekam. Wolę, by mi było gorąco i słońce mocno grzało niż zimno i śnieg. W taką pogodę oczywiście gorące dania i napoje nie chętnie są spożywane, dlatego dziś mam dla Was propozycję dania na obiad lub kolacja idealną na zimno.

Przepis nie jest trudny, składniki łatwo dostępne i przygotowanie trwa zaledwie parę minut. Takie danie można śmiało zabrać w pudełko do pracy. Wybór warzyw tutaj nie jest ściśle określony, możecie dać inne swoje ulubione warzywa a tuńczyka zamienić na mięso. Żeby zaoszczędzić czas na obróbce mięsa, polecam wykorzystać gotowe wędzone mięsko. Na koniec możecie dodać odrobinę (lub więcej jak kto woli) sosu np. czosnkowego, oczywiście domowej roboty (jogurt+czosnek). 




Polecam przepis na NALEŚNIKOWE WRAPY Z KURCZAKIEM, które również idealnie sprawdzą się na obiad w upalne dni.

Wartości odżywcze 1 porcji:
537 kcal B 33 g W 49 g T 22 g

Składniki na 2 porcję:
▸140 g makaronu 
▸1 puszka tuńczyka (130 g)
▸100 g sera żółtego
▸100 g brokuła
▸100 g pomidorków koktajlowych 
▸2 łyżki oleju lnianego/oliwy

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy, brokuła jeśli mrożony gotujemy do miękkości lub świeży blanszujemy.
2. Tuńczyka odcedzamy z wody, ser żółty kroimy w kostkę, pomidorki na pół.
3. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować. 

4 komentarze: