Sernik waniliowy z owocami

Prosty serniczek z owocami na spodzie z herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal!
Przygotowanie: 30 minut 
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym go bez spodu, ale miałam do wykorzystania herbatniki, dlatego wolałam je w taki sposób przemycić niż jeść je same.😀
Apropo, taki serniczek nie ma miliona kalorii i zawiera ok. 150 kcal w jednym kawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT.



Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują lekko cierpkie owoce, a w połączeniu ze słodką wanilią idealnie skomponowały się tu borówki i maliny. Miałam dać jeszcze wiśnie, ale nie starczyło czasu na pozbycie się pestek.
Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa te zwykłe, nawet 70 zł za 45 ml, ale ja nie oszczędzam na takich dodatkach tym bardziej, że stosuje je sporadycznie. Możecie nawet zaszaleć i nie dawać waniliowego, a inny smak aromatu i skomponować swój własny wyszukany smak sernika. :)

Przepis wykonałam w formie 20 cm, dlatego wyszedł dość niski przy takiej ilości twarogu. Jeśli zależy Wam na wysokości, idealna będzie 18 czy nawet 16. Możecie również podwoić liczbę składników i wykonać większy sernik.


Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12)
159 kcal B 10 g W 11 g T 8 g

Składniki:
spód
▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
▸50 g masła
▸35 g gorzkiej czekolady
masa
▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
▸2 jajka
▸1 budyń waniliowy (u mnie bez cukru)
▸laska wanilii lub aromat waniliowy
▸ok 400 g owoców na wierzch (u mnie borówka i malina)

Przygotowanie:
1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. W tym czasie mielimy herbatniki i wrzucamy je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Mieszamy do połączenia składników i studzimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód. Na czas przygotowywania  masy wstawiamy formę do lodówki.
2. Twaróg umieszczamy w melakserze, dodajemy ziarenka wanilii lub aromat, jajka i budyń waniliowy. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
3. Masę wylewamy na spód, na wierzch wciskamy delikatnie owoce i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

6 komentarzy: