Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie


Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle smaczne, słodkie BEZ DODATKU CUKRU. Większość smaku tkwi w spodzie, tam jest najwięcej składników skumulowanych, a masa budyniowa jest zwieńczeniem arcydzieła. 
Przyznam, że jest dość kaloryczna i jeden kawałek zawiera 250 kcal, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie grzechy. Tym bardziej że znajdują się tu zdrowe składniki, żadnej mąki ani jajek. 



Ja wykorzystałam do tego przepisu budyń bez cukru z dodatkową zawartością białka i połączyłam go z galaretką również bez cukru. Możecie oczywiście użyć normalnego budyniu i galaretki, z tym że trzeba pamiętać o nieco zmniejszonej ilości mleka. Standardowo na 2 opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka, a tu w przepisie potrzebujemy tylko 750 ml.  
W przypadku wykorzystania budyniu, jakim ja się posługuję, zmniejszamy ilość wody do 300 ml. Budyń kupicie pod tym LINKIEM.



Formę, jaką użyłam go przepisu to tarta 24 cm i wylepiłam spód na papierze do pieczenia, dlatego boki nie są takie idealne. Po prostu blaszka ma już swój wiek i zanim doczekam się nowej, wolałam nic na niej bezpośrednio nie przyrządzać.😀

Ilość truskawek miała być ok 400 g, ale mi zostało tylko tyle, bo resztę mi zjedli.😆 Możecie dać ich więcej i poukładać ciasno jedna koło drugiej.



Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12):
245 kcal B 6 g W 36 g T 8 g


Składniki:
spód
▸ 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz)
▸ 2 łyżki masła orzechowego
▸ 2 łyżki kakao ciemnego
▸ 160 płatków jaglanych/owsianych
▸ 50 g nasion słonecznika 
▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
masa
▸ 2 budynie waniliowe
▸ 1 galaretka cytrynowa
▸ 750 ml mleka 
▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej)
▸ gorzka czekolada

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta masa do lepienia. Wylepiamy nią spód tarty i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy budynie i gdy lekko masa zgęstnieje, dosypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
3. Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. 

Zapraszam również po przepis na TARTĘ Z KREMEM O SMAKU MANGO I KOKOSA

6 komentarzy: