Szukaj na tym blogu

Info

9 grudnia 2017

Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa




Tym razem tradycje zachowam i jak to przy weekendzie, mam dla Was przepis na ciasto.🍰 
W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani grama cukru a jest taka słodka i zarazem lekko kwaskowata przez twaróg.  Nawet moja nowa czworonoga przyjaciółka, który ogólnie nie leci za pierwszym lepszym zapachem do kuchni, tak za tym przybiegła od razu i skakała by móc dostać kawałeczek😁 Zapewniam, że nie pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie.

Składniki na tartę 24 cm:
ciasto:
-250 g daktyli
-60 g wiórków kokosowych
-40 g nasion słonecznika (można pominąć)
-80 g płatków jaglanych lub owsianych
-1 łyżka oleju
krem:
-250 g twarogu chudego
-50 g wiórków kokosowych
-200 g śmietanki 30%
-2 łyżki żelatyny
-1 mango
+kostka czekolady gorzkiej do posypania


Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia.
2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki i blendujemy na mus.
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i na chwilę odstawiamy.
5. Do miksera wrzucamy twaróg, wiórki kokosowe, mus z mango, ubitą śmietankę i miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę i krótko jeszcze miksujemy. Powstały krem wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie. Polecam zetrzeć na małych oczkach kostkę czekolady na wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. 

5 komentarzy:

  1. Rewelacja! Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. I like the valuable information you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here
    regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

    OdpowiedzUsuń