Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA!



Nie jestem w stanie opisać Wam smaku tego ciasta, ale mogę zagwarantować, że jest ono PRZEPYSZNE! Przepis jest mojej mamy, z zaznaczeniem w notatniku COŚ WSPANIAŁEGO! A to oznacza, że przejść obok tego ciasta bez zabrania kawałka się nie da.😏


Zamieniłam parę składników na swoje wytyczne. Czyli zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą, margarynę z trans tłuszczami zamieniłam na masło prawdziwe i cukier na słodzik. Oczywiście, jak kto woli może użyć białej, margaryny i cukru, choć radziłabym zostać przy tej zdrowszej wersji :) . Ja daje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. 


To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający. 


Przepis jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. 

Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ

Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20)
247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g

Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
▸kostka miękkiego masła 
▸4 żółtka 
▸ pół szklanki słodzika/cukru
▸ 2 łyżki śmietany
▸ 3 łyżki przyprawy do piernika 
dodatkowo
▸ 1.5 kg jabłek
▸ 2 szklanki orzechów włoskich
▸ 100 g masła
▸ 2 łyżki słodzika/cukru 
▸ pół łyżeczki cynamonu 
▸ 4 białka
▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch

Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą.
2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem.
3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto.
4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy.
5. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka. 
6. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach od razu posypując ciasto. Pieczemy ok. 60 min 180 stopni.


4 komentarze:

  1. Kasiu wszystkie Twoje przepisy są bardzo ciekawe ,dodam że szarlotki są smmaczne palce lizac

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, na widok tego ciasta od razu ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń