Naleśniki z twarogiem, papryką i pieczarkami

Naleśniki na obiad nie jednego ucieszą, na dodatek pełnowartościowe i szybkie do zrobienia. Dzisiejsza moja propozycja to naleśniki tym razem orkiszowe z ciekawym kolorystycznie farszem. Danie bez mięsa i lekkie, do spożycia na ciepło i zimno.

Jeśli będziecie chcieli wykonać większą ilość naleśników wysyłam do mojego przepisu TUTAJ


Składniki na 1-2 porcje:
naleśniki:
-140 g mąki orkiszowej
-1 jajo
-1 łyżka oleju 
-woda 
farsz:
-200 g twarogu chudego
-1 papryka
-200 g pieczarek
-łyżka tłuszczu do duszenia warzyw


Przygotowanie:
1. Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i dolewamy stopniowo wody do powstania lejącej konsystencji. Odstawiamy na 10 min i smażymy naleśniki. 
2. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, a następnie dusimy pod przykryciem. 
3. Ostudzone warzywa wrzucamy do blendera razem z twarogiem, dodajemy przyprawy wedle uznania i rozdrabniamy do konsystencji pasty. Wypełniamy naleśniki. 


Wartości odżywcze:
956 kcal
B 70 g
W 111 g
T 27 g


8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na naleśniki w wersji wytrawnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze z takim nadzieniem nie jadlam jak papryka

    OdpowiedzUsuń
  3. czy tak zrobione naleśniki będą dobrym pomysłem na przekąskę podaną na imprezie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne! Pokroić w mniejsze kawałki i ponabijać na wykałaczki. Świetny pomysł :)

      Usuń