Korzyści dla zdrowia z jedzenia awokado

Awokado w prawdzie dostarcza tyle kalorii co pół tabliczki gorzkiej czekolady, ale w obu przypadkach są to dobre wybory i zdrowe tłuszcze. Jedzenie nawet pół awokado dziennie pomaga zapobiegać wielu chorobom. Jest przepełnione witaminami oraz kwasem foliowym, błonnikiem, a także minerałami. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 w zdrowych proporcjach.



⇨Zapobiega nowotworom. 
Badania wykazały, że jedzenie produktów zawierających dużo boru (w 100 g awokado jest go 2,06 mg) zapobiega nowotworowi płuc, prostaty i szyjki macicy. Bor hamuje wzrost komórek nowotworowych, a także ich rozsiewanie po organizmie, identycznie działają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Jeśli chodzi o przepisy to proponuję pastę z awokado LINK, która jak niżej się okaże jest dobra na oczy. Również polecam sałatkę, która sprawdzi się na sycące śniadanie LINK



⇨Chroni oczy.
Zawiera luteinę, która zmniejsza uszkodzenia powodowane przez promienie UV. Szczególnie cenne jest połączenie awokado z pomidorami i marchwią-zwiększa wchłanianie beta karotenu i przyspiesza jego przekształcanie w witaminę A, która wpływa na kondycję fotoreceptorów w siatkówce oka. 

⇨Pomaga walczyć z ostrą białaczką szpikową.
Kanadyjscy naukowcy w badaniach laboratoryjnych na ludzkich komórkach dowiedli, że zawarty w awokado lipid, zwalcza komórki nowotworowe, nie naruszając jednocześnie zdrowych. 

⇨Zapobiega stanom zapalnym.
Naukowcy odkryli, że u osób jedzących wołowinę razem z połową awokado poziom związków zapalnych był o 30% niższy, niż u jedzących samo mięso. W dodatku poziom trójglicerydów w ich krwi się nie podniósł, choć ten owoc dostarczył im tłuszczów i kalorii. 

⇨Regeneruje organizm. 
A to dzięki glutationowi, który w połączeniu z witaminą C usuwa objawy zmęczenia i koi mięśnie po wysiłku fizycznym. Ten związek zabezpiecza też organizm przed toksynami, wspomagając pracę układu nerwowego, pobudza odporność. Jego zawartość w komórkach obniża się z wiekiem i należy go dostarczać w codziennej diecie. 


2 komentarze:

  1. Awokado ma wiele zalet, ja bardzo lubię i często używam w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń