Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne



Na ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Słodka truskawka rozpływająca się w wilgotnym i puszystym cieście. Na wierzchu dodający jeszcze więcej słodkości cukier puder wieńczący super efekt wizualny.

Ciasto sprawdzi się idealnie na przyjęcia, czy dla domowników na smaczny deser.



Polecam również inną wersję ciasta z truskawkami. Bazą jest kasza jaglana i smakuje również obłędnie. Szczególnie polecam je osobom, które starają się zmniejszyć ilość kalorii w deserach. 
Tarta jaglana z truskawkami LINK.


Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 8):
280 kcal B 8 g W 26 g T 16 g

Składniki: (forma 24 cm):
UWAGA- jaja muszą być w temperaturze pokojowej
▸4 jaja
▸3/4 szklanki cukru/słodzika
▸pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
▸2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸700 g truskawek 
▸cukier puder (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem na puszysto. 
2. Dodajemy do tego olej i porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę i wciskamy truskawki. 
Pieczemy 60 min w 180 stopniach. 
4. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Zalecam nie wyciągać od razu i zostawić na ok godzinkę w piekarniku, jeśli nie macie potrzeby podania go od razu. Wtedy ciasto będzie jeszcze lepsze :)


8 komentarzy: