Info

Szukaj na tym blogu

28 listopada 2017

Tarta jaglana z truskawkami-przepyszna!


Chociaż nie ma jeszcze weekendu, to podzielę się z Wami przepysznym przepisem na pełnowartościowe ciacho, które dzisiaj wykonałam😍 Składniki identyczne, jakie ja sama jadam na co dzień w ramach deseru, tylko inne proporcje. Tego nawet nie trzeba nazywać ciastem  tylko po prostu deserem😆😎 Całość dzielimy na pół i mamy bez wyrzeczeń porządny wartościowy deser nawet na ścisłej diecie na dwa dni lub dla dwóch osób.👌👍 

Zdrowe i tanie ciasto, które jest delikatne w smaku, wilgotne i słodziuchne dzięki truskawce. Obłęd! Degustatorom tak zasmakowało, że mam już zamówienia na 15 szt takich ciast 😅😅 Zaraz się wybieram po zapas kaszy jaglanej i twarogu😆 Naprawdę śmiało polecam, a dodatkowo odsyłam do podstaw 👉jak ugotować kaszę jaglaną. Tylko nie dodawajcie soli, bo to wersja na słodko😏

Zachęcam również do wykonania podobnej tarty w kwaskowatym kiwi:
Wartości odżywcze całego ciasta:
1123 kcal  B 65 g W 132 g T 36 g

Składniki na formę 20 cm:
150 g kaszy jaglanej 
3 jaja
100 g twarogu
słodzik/cukier wedle uznania
3 łyżki masła orzechowego
400 g truskawek lub innego owocu

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Porada
2. Do blendera lub melaksera wrzucamy kaszę, jaja, twaróg, masło orzechowe i dosładzamy. Wszystko dokładnie miksujemy najlepiej na gładką masę. 
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wygładzamy, wsadzamy truskawki (ja dałam mrożone. Jeśli chcecie uniknąć efektu "rozlanego soku" dajcie świeże lub rozmrożone oprószcie delikatnie w mące ziemniaczanej). Pieczemy 40 min 160 stopni. 

7 komentarzy:

  1. A czy mozna pominąć masło orzechowe??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest uzupełnieniem zdrowych tłuszczy no i dodatkowym smaczkiem, ale można je śmiało pominąć:)

      Usuń
  2. A co na spód ? przeciez sie ta masa spali ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie ma spodu i nic się nie spala, nie wiem skąd takie wnioski ;)

      Usuń
  3. wkładamy do rozgrzanego piekarnika? z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do rozgrzanego :) I ja piekę bez termoobiegu

      Usuń