Szukaj na tym blogu

Info

6 marca 2018

Zamienniki białego cukru




Od dawna wiadomo, że biały rafinowany cukier nie działa korzystnie na organizm. Jest on trzecią najbardziej uzależniającą substancją zaraz po alkoholu i papierosach. Oczywiście i ja sama byłam kiedyś "nałogowcem", ale przejrzałam na oczy i pozbyłam się tego złego składnika.
Oczyszczony biały cukier to nic innego jak puste kalorie.  Szybko przechodzi do krwiobiegu i w dużych ilościach, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i do utraty wapnia. Cukier często nazywany jest „białym zabójcą” ze względu na wiele niebezpieczeństw, które ze sobą niesie. Nadmiar cukru powoduje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, infekcji drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, powoduje nerwowość, nieśmiałość, rozdrażnienie.

Na szczęście na rynku mamy dużo zamienników białego cukru:


SUSZONE OWOCE

Daktyle, figi, rodzynki, morele, jabłka, śliwki są doskonałym dodatkiem do deserów, które nie dość że świetnie smakują to jeszcze mają w sobie naturalny cukier i błonnik. Ci, którzy liczą kalorie muszą uważać bo owoce suszone posiadają ich dwukrotnie więcej niż świeże.

CUKIER NIERAFINOWANY
To nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy. Zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony.  Jest najczęstszym zamiennikiem wielu osób. 




MIÓD
Wysoko przetworzony przez pszczoły, ma więcej kalorii niż biały cukier. Jednakże zawiera pewne minerały i enzymy, a więc nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Głównym składnikiem miodu są cukry – fruktoza i glukoza, które  są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne.

SYROP KLONOWY
Sok klonowy pobiera się z pnia klonu. Jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.

SYROP Z AGAWY
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

SYROP DAKTYLOWY
Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.

STEVIA 
Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe są te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z grupy B i wit.C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. 

KSYLITOL
Ksylitol  jest naturalną substancją, którą można znaleźć w owocach i jarzynach włóknistych, w różnych drzewach liściastych oraz kolbach kukurydzy, jednak najczęsciej pozyskiwany jest z drzewa brzozy. Jest on również substancją naturalną. Ksylitol ma o 40 procent mniej kalorii i o 75 procent mniej węglowodanów niż tradycyjny cukier. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny



ERYTRYTOL
Jedną z najważniejszych właściwości erytrytolu stanowi to, że nie jest on trawiony przez organizm, a prawie całkowicie wydalany z moczem. Nie powoduje również wzrostu poziomu glukozy we krwi ani nie podrażnia żołądka, ponieważ nie jest nawet wchłaniany do krwiobiegu. Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi 0, a więc nasz organizm nie jest narażony na wahania poziomu cukru, ale dodanie go w większych ilościach zrównoważy tę różnicę, nie obciążając nas dodatkowymi kaloriami.

MELASA TRZCINOWA, Z KAROBU, BURACZANA
Melasa jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona na trzcinową i buraczaną, ze względu na surowiec, z którego powstaje. Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasy można używać, ze względu na około 50% zawartość sacharozy, do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty. Melasa z karobu  jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy  zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, może być pomocna w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie, wspomaga  kurację antygrypową i przeciwkaszlową oraz odporność organizmu.

4 komentarze:

  1. Słusznie, lepiej stosować coś, co nam pomaga, nie co nam szkodzi....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jeszcze by było, jakby na prawdę spora część ludzkości się tym zainteresowała :)

      Usuń
  2. Nigdy nie próbowałam syropu daktylowego, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jadłaś daktyle to wiesz, że są słodkie. Syrop tak samo, także zalecam nie lać go litrami bo można przesłodzić :)

      Usuń