Oponki pieczone (bez glutenu)



Nie muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam, wole oponki, zrobiłam je z myślą o moich degustatorach.😊
Moje wersje jak wiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇
Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃

Składniki:(ok 30 oponek)
▸210 g mąki gryczanej
▸210 g mąki ryżowej
▸1 jajo
▸2 żółtka
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸1 łyżeczka sody
▸2 łyżki śmietany
▸250 g twarogu chudego lub półtłustego
▸łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym)
Dodatki:
▸cukier puder (u mnie zmielony słodzik)
▸polewa z gorzkiej czekolady
▸polewa z odżywki białkowej
▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów)

 Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości.
3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy etapy 3,4 to wykończenia ciasta.
Dodatki:
5. Czekoladę ok 50 g rozpuszczamy z olejem kokosowym, studzimy. Jeśli stosujecie odżywki, rozpuszczamy ją z odrobiną wody, polewamy tym wszystkim oponki i posypujemy wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO 😊

8 komentarzy:

  1. Wow takie zdrowe to nawet chętniej bym zjadła <3 Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że mnie przekonałaś i że spróbuję je zrobić :D
    apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, na pewno nie pożałujesz :)

      Usuń
  3. Właśnie tego szukałam! Trudno znaleźć typowo bez glutenowe, bo zazwyczaj są to mieszanki z pszenną. Dziękuje Ci za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też właśnie zależało, aby to było typowo bez glutenu i się udało :)

      Usuń
  4. Właśnie próbuje zrobić i mam problem bo ciasto jest za suche. Mam dodać wody , śmietany czy jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj dodać łyżkę śmietany. Chodź nie wiem skąd masz ten problem bo u mnie fakt, ciasto było lekko pękate bo taki rodzaj mąki, ale było na tyle elastyczne że trzymało się kupy :)

      Usuń