Szukaj na tym blogu

Info

21 stycznia 2018

Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru


Chodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet do drożdży dałam ksylitol i ładnie wyrosły.
Wykonałam je w formie małych kuleczek, przez co ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia.
Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak i sprężystość jak od razu po zrobieniu.

Wszystkie składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej.

Składniki: (ok. 64 szt.)
-650 g mąki orkiszowej
-kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
-2 opakowania drożdży suchych (14 g)
-4 jaja
-1 żółtko
-1 łyżeczka cukru/słodzika
-200 ml mleka letniego
-pół łyżeczki soli
-dosłodzić wedle uznania
+ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
+1 jajo do wysmarowania
+papilotki do babeczek


Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku. Wsypujemy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru/słodzika, 4 łyżki mleka i mieszamy (tylko drożdże). Obsunie się odrobina mąki do tego po bokach, ale to tak ma być, także nie przejmujcie się tym. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min.
2. Gdy drożdże podrosną, dodajemy sól, cukier/słodzik wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.)
3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.
4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).
5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu. U mnie na jedną partię do piekarnika wchodzi 16 szt. Po wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik)


4 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam pączki pieczone i w tej wersji mi bardziej smakują. Twoje wyglądają przepysznie!! :)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie pieczone są o wiele smaczniejsze od smażonych :)

      Usuń
  2. Robiłem je własnie dziś, aby jutro dzieci miały co wziąć do szkoły. Wyszły super smaczne!

    OdpowiedzUsuń