Szukaj na tym blogu

Info

26 lutego 2018

Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła)

Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla mnie zbyt łatwym rozwiązaniem i też nie pozbyłabym się wszystkiego na raz, a na tym mi zależało.
I takim sposobem wpadłam na pomysł, by wykorzystać je do ciasta. Na dodatek jest ono banalne w wykonaniu, praktycznie z samych owoców plus mąka i przyprawy. W większości keksów są wykorzystywane jajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje na mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta.
Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌



Składniki:(keksówka 26 cm)
-360 g mąki orkiszowej
-3 jabłka
-1 marchewka
-100 g orzechów (u mnie nerkowce)
-100 g moreli suszonych
-100 g śliwek suszonych
-50 g żurawiny suszonej
-50 g rodzynek suszonych
-1 łyżka miodu
-2 łyżki przyprawy do piernika
-sok z połowy cytryny
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-pół szklanki wody przegotowanej

Przygotowanie:
1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy na sitko, a następnie siekamy drobno. Orzechy również siekamy. Jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika.
3. Do melaksera wrzucamy masę bakaliową i zaczynamy miksować, stopniowo dodając mąkę. Po dodaniu połowy mąki wlewamy wodę i dalej miksujemy, stopniowo dosypując. Masa będzie ciężka i dość gęsta.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy 60 min w 170 stopniach do suchego patyczka.


Wartość odżywcza jednego kawałka:
ok.270 kcal
B 7 g
W 49 g
T 6 g



10 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast. Niby proste, a pyszne. Twój przepis, taka zdrowsza wersja- super. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania :) Bo ile można jeść te niezdrowe :P

      Usuń
  3. Brzmi intrygująco, takiego keksu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń