Info

Szukaj na tym blogu

27 stycznia 2018

Czekoladowo kokosowe ciasto "Styropian"


Witajcie. Jak tam u Was zima? U mnie była przez tydzień, ładnie sypało i nie był za duży mróz-taka idealna zima.⛄Ale co dobre, szybko się kończy.😒 Trochę dodatniej temperatury, deszcz i topnienie śniegu..znowu brudno😖 I w takie właśnie dni, nie ma się ochoty wychodzić i wtedy przychodzi ochota na zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎


Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej.
Składniki na dużą formę (37x26)
ciasto:
-5 żółtek
-kostka masła extra (200g)
-3 szklanki mąki orkiszowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki słodzika/cukru
masa:
-5 białek
-2 jogurty naturalne po 400 g
-1 budyń czekoladowy
-pół szklanki słodzika/cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki.
2. Jogurt łączymy z budyniem, słodzikiem/cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 
4. Rozwałkowany placek kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy go widelcem. Na to wykładamy masę i przykrywamy 2 plackiem, którego również delikatnie nakłuwamy. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda wspaniale :)
    U mnie dokładnie to samo - trochę zimy było, a teraz wrócił listopad w swoim najpaskudniejszym wydaniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety prawdziwiej zimy nie było w Polsce już od lat ;(

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja no i z super zdrowej mąki :)

    OdpowiedzUsuń