Szukaj na tym blogu

30 października 2017

Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami

Powiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła bym się z Wami przepisem😀
Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić to na mięso. Moim zdaniem tuńczyk tutaj dodaje wyjątkowy smak, ale nie każdemu może wejść w gusta.

Składniki na 2 porcje:
-130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany)
-puszka tuńczyka
-3 łyżki pesto zielonego
-2 średnie brokuły
-1 łyżka słonecznika łuskanego
+40 g sera żółtego po posypania

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy.
2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone).
3. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z pesto i dodajemy tuńczyka.
4. Brokuły dodajemy od razu na patelnie lub podajemy osobno na talerzu i posypujemy serem.


Wartości odżywcze w 2 porcjach:
840 kcal
B 50 g
W 105 g
T 24 g

1 komentarz:

  1. Pyszna propozycja :) Chętnie skusiłabym się na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń