Mocno śliwkowy placek

Nastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się spotkanie plotkarskie przy zielonej herbatce😁 także takie ciacho idealnie pasuję do takiego klimatu😏 Dziewczyny dobra wiadomość, po zjedzeniu tego wypieku nie pójdzie Wam w biodra😄 

👉Jeśli posiadacie domowe dżemy tak jak ja, to zachęcam do dodania, jeśli nie (nie polecam sklepowych) dajcie w zamian więcej śliwek tylko je zblendujcie to konsystencji "dżemu".
Dzięki śliwce ciasto przybrało ciemną barwę i można oszukać oczy, myśląc że to ciasto czekoladowe😋 Wyszło mi dość niskie, bo użyłam za dużej formy.


Zapraszam również na inną wersję szybkiego placka, z bananami i malinami
BANANOWO ORZECHOWY PLACEK Z MALINAMI


Wartości odżywcze:
1330 kcal B 34 g W 193 g T 46 g

Składniki: (mała keksówka)
100 g mąki ryżowej
▸100 g mąki owsianej (bg)
30 g oleju
3 jaja w temp. pokojowej
200 g śliwek 
130 g dżemu śliwkowego lub więcej śliwek 
łyżeczka proszku do pieczenia
+do posypania cukier puder (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
1. Ze śliwek pozbywamy się pestek.(możecie pokroić je na mniejsze kawałki)
2. Do mąki dodajemy jaja, proszek do pieczenia,olej i miksujemy.
3. Następnie dodajemy dżem śliwkowy i śliwki, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.

5 komentarzy: