Szukaj na tym blogu

28 października 2017

Mocno śliwkowy placek

Nastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się spotkanie plotkarskie przy zielonej herbatce😁 także takie ciacho idealnie pasuję do takiego klimatu😏 Dziewczyny dobra wiadomość, po zjedzeniu tego wypieku nie pójdzie Wam w biodra😄 

Potrzeba nam tylko 5 składników, z czego jajka mają być w temperaturze pokojowej. 
👉Jeśli posiadacie domowe dżemy tak jak ja, to zachęcam do dodania, jeśli nie (nie polecam sklepowych) dajcie w zamian więcej śliwek tylko je zblendujcie to konsystencji "dżemu".
Dzięki śliwce ciasto przybrało ciemną barwę i można oszukać oczy, myśląc że to ciasto czekoladowe😋

Składniki: (mała keksówka)
-200 g mąki ryżowej 
-30 g oleju
-3 jaja
-200 g śliwek 
-130 g dżemu śliwkowego lub więcej śliwek 
-łyżeczka proszku do pieczenia
+do posypania cukier puder (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
1. Ze śliwek pozbywamy się pestek.(możecie pokroić je na mniejsze kawałki)
2. Do mąki dodajemy jaja, proszek do pieczenia,olej  i miksujemy.
3. Następnie dżem śliwkowy i śliwki, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.


Wartości odżywcze:
1330 kcal
B 34 g
W 193 g
T 46 g

1 komentarz: