Szukaj na tym blogu

5 października 2017

KTÓRY CYNAMON WYBRAĆ?

Cejloński

Cassia
Większości z Was może się wydawać że cynamon jest tylko jeden, a to że różni się cenami to zapewne zależy od firmy...Otóż nie! Są dwa główne typy cynamonu- odmiana chińska cassia i cejlońska. Wytłumaczę Wam różnice i dlaczego warto dołożyć parę złoty więcej do prawdziwego cejlońskiego.

Dostępność
Zwykła odmiana jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym za ok 2 zł. Cynamon cejloński nie jest powszechnie dostępny. Stacjonarnie ciężko go spotkać w większości sklepów nawet dużych hipermarketach, za to zawsze je kupicie w sklepach ze zdrową żywnością czy zielarskich. W internecie na szczęście też nie trudno go dostać ale uważajcie i patrzcie na źródło pochodzenia. Cena zdrowszego mieści się w granicach 10-40 zł. 

Inny smak, wygląd 
Zwykła odmiana cynamonu chińska cassia jest ciemniejsza barwą, ma ostry posmak. Laski są nierówne, twarde, z małą ilość zwojów. Za to cejloński jest jaśniejszy, bardziej pomarańczowy, ma słodszy i delikatniejszy smak. Laski składają się z wielu zwojów ciasno zwiniętych i są miękkie. 

Zawartość kumaryny
W zwykłym cynamonie jest jej mnóstwo, przez co niekorzystanie wpływa na nasz organizm. Zbyt duże spożywanie może uszkodzić nam wątrobę toksynami. Cejloński za to ma znikome ilości tego składnika i bez obaw możemy spożywać go więcej. Ponad to będzie działał korzystanie na zdrowie i zmniejszał poziom cukru we krwi czy cholesterolu bez obaw, że kumaryna nam zaszkodzi.

Tak jak czytacie, różnice są bardzo duże i jeśli ktoś używa go w większych ilościach na prawdę polecam zainwestować w lepszą odmianę a na pewno nie pożałuję 😇 Nawet jeśli dodajecie go tylko do kawy, także polecam pozbyć się na stałe chińskiej odmiany. 


4 komentarze:

  1. O widzisz! Nie miałam o tym pojęcia. Super wartościowy wpis :) Myślę, że warto zainwestować trochę więcej i kupić zdrowszą wersję cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 80% ludzi nie jest o tym uświadomiona także warto co jakiś czas to przypominać :)

      Usuń
  2. Nie miałam pojęcia, ale teraz już wiem i będę zwracać na to uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do dzisiaj cynamon dla mnie był jeden :) jednak po Twoim artykule mam teraz jasność co do jego pochodzenia :)

    OdpowiedzUsuń