Szukaj na tym blogu

3 października 2017

DELIKATNA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JOGURTEM


Danie idealne na dietę redukcyjną. Dodatkowo nie wymaga za dużo roboty i specjalnych umiejętności. 😊

Składniki na 2 porcje:
-120 g ryżu (u mnie brązowy)
-160 g mięsa
-180 g jogurtu naturalnego
-50 g sera żółtego startego
-100 g brokuła
-50 g fasolki szparagowej zielonej
-100 g marchewki (u mnie młoda )
-1 łyżka oliwy/masła

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał.
2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni.
3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec posypujemy serem i pieczemy do 30 min 170 stopni.

Wartości odżywcze:
925 kcal
B 67 g
W 100 g
T 28 g

13 komentarzy:

  1. Lubię takie gotowanie, można poszaleć ze składnikami i za każdym razem mieć inne danie :) Twoja propozycja jest smakowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Zapiekanki mają w sobie ten plus właśnie :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :) Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm zapiekanki na jesień to obowiązek :) A takie zdrowe i apetyczne to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się spodobała ta zapiekanka:)Mam pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wartości odżywcze podane są dla jednej porcji czy dla całego dania ?

    OdpowiedzUsuń