Babeczki z tuńczykiem i serem

Babeczki na obiad? Oczywiście, że TAK!👍 Nikt nie mówił, że muffiny mają być tylko na słodko i na deser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam podać z dodatkiem sałaty i pomidora😇

Zapraszam na słodką wersję babeczek, w dodatku z niespodzianką.
BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ


Wartości odżywcze:
871 kcal  B 64 g W 92 g T 27 g

Składniki na 12 babeczek:
-puszka tuńczyka w sosie własnym 
-120 g mąki gryczanej 
-1 jajo
-1 cebulka
-40 g sera żółtego 
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ok pół szklanki wody
-1 łyżka oleju/masła do wysmarowania formy
-przypraw wedle uznania

Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy.
2. Tuńczyka odsączamy z wody.
3. Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy jajko, cebulkę. ser żółty pokrojony w kostkę (odrobinę zostawić po posypania góry), mieszamy do połączenia składników. Na koniec tuńczyka, dolewamy partiami wodę i mieszamy wszystko.
4. Formę smarujemy tłuszczem i napełniamy masą tak do 3/4 pojemności. Posypujemy serem i pieczemy ok 40 min 170 stopni. 

1 komentarz:

  1. Niesamowicie apetycznie wyglądają :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń