Szukaj na tym blogu

4 września 2017

BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I SEREM

Babeczki na obiad? Oczywiście, że TAK!👍 Nikt nie mówił, że muffiny mają być tylko na słodko i na deser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam podać z dodatkiem sałaty i pomidora😇
Śniadaniową propozycję babeczek białkowo-tłuszczowych znajdziecie tutaj 👈

Składniki na 12 babeczek:
-puszka tuńczyka w sosie własnym 
-120 g mąki gryczanej 
-1 jajo
-1 cebulka
-40 g sera żółtego 
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-ok pół szklanki wody
-1 łyżka oleju/masła do wysmarowania formy
-przypraw wedle uznania

Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy.
2. Tuńczyka odsączamy z wody.
3. Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy jajko, cebulkę. ser żółty pokrojony w kostkę (odrobinę zostawić po posypania góry), mieszamy do połączenia składników. Na koniec tuńczyka, dolewamy partiami wodę i mieszamy wszystko.
4. Formę smarujemy tłuszczem i napełniamy masą tak do 3/4 pojemności. Posypujemy serem i pieczemy ok 40 min 170 stopni. 

Wartości odżywcze:
871 kcal 
B 64 G
W 92 g
T 27 g

1 komentarz:

  1. Niesamowicie apetycznie wyglądają :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń