Gryczane naleśniki z twarożkiem i jabłkiem


W te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏


Wartości odżywcze
338 kcal B 18 g W 54 g T 5 g

Składniki na 1 porcję
ciasto:
➧60 g mąki gryczanej
➧łyżeczka oleju
➧woda
farsz:
➧50 g twarogu chudego
➧1 jabłko

Przygotowanie:
1. Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej przegotowanej wody do uzyskania lejącej konsystencji i smażymy naleśniki
2. Twaróg z jabłkiem zmiksować i wypełniamy nasze naleśniczki :)

Zapraszam również po przepis na naleśniki w wersji na słono
NALEŚNIKI CAPRESE 

Przepis brał udział w akcji kulinarnej

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię naleśniki, Twoja wersja brzmi bardzo intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryka to moim zdaniem najlepszą mąka jaką można dać do naleśników, zarówno na słodko jak i na słono. No i pod względem glikemicznym jest na 1 miejscu jeśli ktoś musi uważać :)

      Usuń
  2. Kalorii nie liczymy i jabłka będzie dużo (szara reneta wydaje się odpowiednia). Naleśniki "popieram" w każdej postaci a te gryczane z przepisu wyglądają tak obiecująco, że popełnię je w najbliższą niedzielę. To będzie śniadanie arcymistrzów :)

    OdpowiedzUsuń