Szukaj na stronie

Przechowywanie produktów spożywczych

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych.



Wiele osób myśli, że wkładając produkty spożywcze do lodówki, zatrzyma ich świeżość na dłużej. Oczywiście dużo w tym prawdy, lecz nie wszystkie produkty to lubią. W dzisiejszym artykule przedstawię Wam, jakie owoce i warzywa oraz inne artykuły spożywcze należy przechować poza lodówką.

Co więcej, każda lodówka nie ma stałej temperatury na każdej z półek. Im niżej, tym chłodniej i o tym również napisze w dalszej części.

Zaczynając od największej grupy, czyli owoce i warzywa. Wbrew pozorom nie każdy z nich lubi zimno, a wręcz przeciwnie po takiej chłodnej kuracji szybko pozbędą się swojego smaku i właściwości.


Tych warzyw i owoców NIE PRZETRZYMUJEMY  w lodówce:
  • ZIEMNIAKI - zimna temp. sprawia, że tracą swoje walory smakowe.
  • POMIDORY - w chłodzie tracą swoją jędrność i kolor.
  • OGÓRKI - niska temp. przyspiesza dojrzewanie skórki.
  • CEBULA - nie lubi wilgoci przez którą może szybko się zepsuć.
  • CZOSNEK - tak samo jak w przypadku cebuli.
  • AWOKADO - poza lodówką szybciej dojrzewa.
  • MARCHEW - od wilgoci szybko pleśnieją.
  • PAPRYKA - w lodówce traci kolor i smak.
  • JABŁKA - w chłodzie tracą swój smak.
  • GRUSZKI - poza lodówką szybciej dojrzewają.
  • OWOCE Z PESTKĄ - zimno niszczy strukturę owoca. 
  • BANANY - w zimnie wolniej dojrzewają a wilgoć powoduję pleśń.
  • OWOCE CYTRUSOWE - w zimnie wolniej dojrzewają i przechodzą zapachem lodówki.
Inne produkty spożywcze, których NIE TRZYMAMY w lodówce:
  • MIÓD - w lodówce miód się krystalizuje i twardnieje. 
  • OLEJ I OLIWA Z OLIWEK (z wyjątkiem oleju lnianego) - w zimnie twardnieje i traci swoje właściwości odżywcze. 
  • ORZECHÓW/MASŁA ORZECHOWEGO - orzechy stają się twarde, wysuszone i tracą smak. 
  • PIECZYWA - w lodówce szybko twardnieje lub od wilgoci pleśnieje. 
  • CZEKOLADY - w zimnie traci swoje walory smakowe. 
  • KONSERWY - to co zakonserwowane nie wymaga trzymania w lodówce. 
  • KAWA I HERBATA - w chłodzie tracą smak i aromat. 

Każdy wie, że mięso trzymamy w lodówce, mąkę w szafce, a żywność, którą chcemy wykorzystać później, mrozimy w zamrażarce. Mamy swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych i zawsze trafiają w określone przez nas miejsce. Tak jak wspominałam wcześniej, w przypadku lodówki, ma ona określone temperatury na każdej półce.



Najcieplej na górze
Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza. Co powinniśmy tutaj trzymać?Przede wszystkim wszelkie produkty mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana i jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Poza tym trzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotowaliśmy.
Górne półki są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza, a jedynie schłodzenia.

Im niżej, tym zimniej 
Temperatura półek umiejscowionych pośrodku waha się od 4 do 5 stopni Celsjusza. Mieszkają tutaj produkty, których termin ważności nie należy do najdłuższych. Zaliczamy do nich wędliny, kiełbasy, przetwory rybne, twaróg, masło i jajka.
Co prawda wiele lodówek posiada miejsce na jajka na drzwiach lodówki, niemniej jednak ze względu na niezbyt stabilną temperaturę, która tam panuje, bezpieczniej trzymać je na środkowych półkach.

Dolne półki zarezerwuj na mięso
Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza. 
A co z drzwiami?
Temperatura panująca w półkach na drzwiach lodówki wynosi około 10 stopni Celsjusza. Jest to jednak miejsce, w którym jest ona najmniej stabilna ze względu na otwieranie lodówki i łatwy dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Dlatego trzymamy tutaj produkty, które psują się wolniej - oleje (lniany), soki i sosy.
Co w szufladzie?
Szuflady umiejscowione na samym dole lodówki charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperaturą 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce (patrz wyżej na listę, których artykułów nie wkładamy). Do dolnych szuflad dobrze jest włożyć również twarde sery. Warunki, jakie tu panują sprzyjają ich dojrzewaniu

Podsumowując, powtórzę się, że zapewne wiele z Was myślało do tej pory, że większość warzyw trzyma się w lodówce, aby jak najdłużej były świeże. Trochę racji w tym jest, ale kosztem dłuższej trwałości tracimy cenne wartości odżywcze i smaki. Lepiej nie kupować na zapas i jeść smaczniejsze warzywa i owoce. Producenci lodówek nie bez powodu nie raz piszą o temperaturach panujących w środku, bo jest to bardzo istotna sprawa. Nie wystarczy rzucić byle gdzie, bo każdy produkt ma swoje miejsce na określonej półce. Mam nadzieję, że zaczniecie stosować się do tego wszystkiego, jeśli jeszcze nie jesteście z tym zaprzyjaźnieni na stałe, a zapewniam Was, że od razu poczujecie różnice w spożywanych produktach.

21 komentarzy:

  1. Sprawdziłam - u mnie w lodówce wszystko jak trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatne informacje, szczególnie te o warzywach i owocach, które nie lubią zimna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie :) Taka błahostka niby a jednak to coś więcej

      Usuń
  3. Zapamiętam sobie Twój post <3

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę to przestudiować i przkeminić jak to u nas w lodóce wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny i przydatny wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sporo czytałam już na ten temat i staram się dostosowywać do takich zasad. Czasami jednak pozostali domownicy mi wszystko mieszają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko czasami wszystkich nauczyć wszystkiego. Naklej kartkę na lodówkę,....NIE WKŁADAĆ DO LODÓWKI to może zaczną się stosować :D

      Usuń
  7. Cenne porady :) I wypatrzyłam mój błąd trzymania kawy w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, teraz zaczniesz przechowywać ją prawidłowo i od razu powinnaś poczuć inny lepszy aromat :)

      Usuń
  8. These are such a great information. Thank you so much for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/jade-roller_20.html

    OdpowiedzUsuń
  9. O widzisz, ja marchew trzymam w lodówce od lata i nic jej nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany! Nie wiedziałam o tylu rzeczach! Zapisuję sobie ten wpis.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger