Zapiekanka warzywna z tuńczykiem i serem

Bardzo prosta zapiekanka z ryżem, mnóstwem warzyw i ciągnącym się serem. 
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
Koszt: Tanie
Kocham zapiekanki za to, że są typem dania, do którego można dodać dosłownie wszystko. Ja na nie mówię pochłaniacze lodówki, bo zawsze z każdej resztki mięsa czy warzyw upichcę jakąś dobrą zapiekankę na obiad. Tym razem trafiło u mnie na weekendowe czyszczenie z warzyw przed wtorkowymi zakupami na targu warzywnym. Byłam trochę więcej poza domem i nie zdążyłam wykorzystać na bieżąco wszystkich warzyw. Przedstawiona wersja jest z nieco mniejszą ilości kalorii, ale aby je podnieść wystarczy dodać np. więcej sera.😃

Domyślam się, że nie każdy ma to samo co ja w lodówce i specjalnie nie będzie leciał do sklepu po te produkty, aby wykonać moją zapiekankę. Podstawą tego przepisu są warzywa, a jakie dodacie to już leży w Waszej kwestii. Czy będą to akurat takie same jak są w przepisie, czy inne nie ma większego znaczenia. Najlepiej użyć swoich ulubionych, bo wtedy przynajmniej będzie pewność, że będzie smakowało.
To samo tyczy się rodzaju białka, nie musi to być tuńczyk, a możecie użyć mięsa czy innej ryby. Dodatkowo ryż, który występuje w mojej wersji możecie zamienić np. na makaron czy kaszę. Jedno się nie zmienia-ser! W każdej wersji musi znaleźć się obowiązkowo. 😀




Zapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką. 
ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM I ŁOSOSIEM

Wartości odżywcze 1 porcji:
380 kcal B 28 g W 39 g T 12 g

Składniki na 3-4 porcje:
▸2 puszki tuńczyka (2x140 g)
▸200 g ryżu 
▸150 g sera żółtego
▸2 cukinie
▸2 marchewki
▸2 papryki
▸1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Przygotowanie
1. Ryż gotujemy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystkie warzywa kroimy w kostkę/talarki, tuńczyka odsączamy z wody. 
2. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojoną marchewkę, gotujemy do miękkości ok.10 minut.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski (połowę sera zostawiamy do posypania na wierzch), przyprawiamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypujemy resztą sera i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w wersji PDF i wydrukować. 
https://drive.google.com/open?id=10Jq3AnPZGXlp02ndMAKG9iSnazx9T0pD

4 komentarze: