Ciasto kruche z serem i truskawkami


Sezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto obudowane coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii, polanie na koniec tego bitą śmietaną dokończy cudowne dzieło smakowe.😍



Ja zrobiłam je w formie 20 cm i wyszedł mi dość wysoki z grubymi brzegami, dlatego śmiało możecie przygotować go w formie 22 cm i wyjdzie dobry. Istotnym elementem jeszcze tego ciasta jest to, że dałam dość sporo masła jak na taką ilość mąki, bo z reguły daję 100 g. Dzięki temu kruszonka jest mocno maślana w smaku.

Jeśli chodzi o środek, ja najczęściej dodaje ser, który sama miele. Z reguły jest to twaróg chudy lub półtłusty. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i użyć gotowego sernikowego. 😊 U mnie już jest taka tradycja, po gotowce sięgam tylko w sytuacjach, kiedy nie mam czasu na mielenie. To są już krytyczne na prawdę sytuację.😏


Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12):
252 kcal B 12 g W 23 g T 11 g

Składniki:
ciasto:
▸ 400 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
▸ 2 jaja
▸ 140 g masła+50 g słodzika/cukru
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
▸ 400 g twarogu mielonego
▸ 350 g truskawek 
+cukier puder/zmielony słodzik

Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji kruszonki. 
2. Truskawki kroimy na pół lub w mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie.  Możecie dosłodzić wedle uznania.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA w wersji bezglutenowej

2 komentarze: