Info

Szukaj na tym blogu

27 marca 2018

Sos chrzanowo jajeczny

Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem. 
Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy najlepiej smakuję, gdy smaki się przegryzą. Przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.



Składniki:
-3 łyżki chrzanu tartego
-2 jajka na twardo
-2 łyżki jogurtu/śmietany 
-sól i pieprz



Przygotowanie:
1. Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka do osobnej miski, zaś białka kroimy jak najdrobniej (można zmiksować jak ktoś chce całkowitą papkę).
2. Żółtka rozgniatamy widelcem, aby nie było grudek, dodajemy jogurt/śmietanę i mieszamy dokładnie. Dodajemy do białek.
3. Na koniec dodajemy chrzan, sól, pieprz i mieszamy wszystko dokładnie.

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! U mnie zwykle na stole jest własnoręcznie tarty chrzan, ale taki oczywiście jest bardzo ostry i choć staram się złagodzić smak cytryną i śmietanką albo buraczkami tworząc ćwikłę to jednak myślę, że Twój pomysł jest zdecydowanie lepszy dla tych, którzy nie lubią płakać przy jedzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem na święta, wszyscy zajadali się nim bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię go od 19 lat....jest rewelacyjny i robię z pięciu słoików chrzanu i zawsze brakuje...trzeba dorabiać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łooo 19 lat to szmat czasu :) Najlepszy dowód na to, że smakuje znakomicie :)

      Usuń