Info

Szukaj na tym blogu

23 marca 2018

Kulki z masłem orzechowym, bananem i daktylami


Kto ma ochotę na kuleczkę?😁 Śmiem nawet stwierdzić, że o niebo lepsze od Rafaello, aczkolwiek nie mówię, że tamte są niedobre (mowa o domowych, nie ze sklepu). Słodkie daktyle idealnie komponują się z lekką goryczką płatków jaglanych, no i na koniec ten akcent kokosa..Miód malina mówię Wam!
Takie kuleczki można zrobić w mini wersji i przyozdobić np ciasta. Idealnie sprawdzą się na przekąskę w pudełko na wynos, bo nie ma konieczności trzymania ich cały czas w lodówce, parę godzin bez chłodzenia spokojnie wytrzymają. Podobny przepis na KULE MOCY znajdziecie tutaj.



Składniki:
-160 g płatków (u mnie jaglanych)
-pół szklanki daktyli bez pestek
-1 banan
-3 łyżki masła orzechowego
+wiórki kokosowe do obtoczenia



Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone zalewamy wrzątkiem na 30 min, aby namiękły. Potem odsączamy z wody. Świeżych nie trzeba.
2. Płatki (suche) podprażamy na suchej patelni, aby nabrały chrupkości.
3. Do naczynia wrzucamy daktyle, banana, masło orzechowe i blendujemy na mus (nie musi być idealnie gładki, jeśli nie przeszkadzają Wam grudki w kulce). Na koniec dodajemy podprażone płatki i mieszamy już łyżką. 
4. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wedle uznania możecie obtoczyć je w dodatkach (u mnie wiórki kokosowe). 

Wartości odżywcze wszystkich kulek (wystarczy podzielić przez ilość wykonanych kulek)
1001 kcal 
B 26 g
W 172 g
T 23 g


8 komentarzy: