Szukaj na tym blogu

2 stycznia 2018

Camembert z orzechami w miodzie


Danie dla tych, którzy lubią sery pleśniowe. Sama nie zajadam się nimi często, ale raz na miesiąc przygotowuję sobie ten smakołyk, rozpieszczając swoje kubki smakowe. Przyznam, że jak teraz patrze na te zdjęcie, to mam ochotę znowu sobie to zrobić do zjedzenia. 😏 Na prawdę polecam wykonać ten przepis, bo jak się domyślacie tajemnica smaku tkwi w tym co jest na serze. A to istna uczta! Podprażone nerkowce zatopione w miodzie i soku z mandarynek..obłęd!😵 Idealnie sprawdzi się w roli deseru dla gości. Na pewno będą pozytywnie zaskoczeni smakiem.


Składniki:
-1 ser camembert
-mała garść nerkowców
-łyżka miodu
-sok z 1 mandarynki

Przygotowanie:
1. Ser owijamy folią aluminiową zostawiając "okienko" na górze i pieczemy 15 min w 160 stopniach.
2. Nerkowce siekamy na grubość wedle uznania i podprażamy na suchej patelni.
3. Do soku z mandarynki dodajemy miód i mieszamy.
4. Upieczony ser wyjmujemy z piekarnika. Do orzechów na patelnie wylewamy sok z miodem i mieszamy do zgęstnienia sosu i od razu wylewamy na ser, nie zostawiamy, bo inaczej zastygnie na patelni.



Wartość odżywcza:
442 kcal
B 27 g
W 7 g
T 34 g

6 komentarzy:

  1. Z chęcią spróbowałabym takiego serka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie aby to uczynić :)

      Usuń
  2. Niby takie małe nic a potrafi, jak to było... rozpieścić nasze kubki smakowe :) Do tego i oczu nie zaniedbuje - wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często w tym niby nic, kryje się tajemnica i smak całego dania :)

      Usuń