Gotowana czerwona kapusta do obiadu

Jeśli szukaliście pomysłu na dzisiejszy dodatek do obiadu, nie musicie już dalej błądzić po internecie.😉 Przybywam z przepyszną surówką z czerwonej kapusty. Dzięki temu, że to wersja gotowana, jest miękka i wprost rozpływa się w ustach😍 Świetnie smakuje na ciepło, ale również i na zimno.

I prosiłam bym nie zwracać uwagi, że skoro gotowane to nie surówka..ja wiem że nazwa wskazuje na warzywa surowe, ale to nadal jest dodatek do obiadu a nie osobne danie dlatego nazwałam je surówka 😇

Składniki:
-pół główki czerwonej kapusty
-1 łyżka soli
-1 łyżka cukru
-2 łyżki octu
-do smaku dodatkowo sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Kapustę siekamy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą do przykrycia, dodajemy sól, ocet, cukier i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do miski. Podajemy na ciepło lub zimno. 

2 komentarze: