Szukaj na tym blogu

25 listopada 2017

Pudding ryżowy z jabłkiem i orzechami

Dzień dobry w tę piękną słoneczną i nawet ciepłą sobotę.😇 U mnie weekend zapowiada się błogim lenistwem. 😀 Po ciężkim tygodniu pracy jestem wyjątkowo wykończona, dodatkowo z małą kontuzją jednego palca 😨😷 Ale jak to mówią, co nas nie zabije to nas wzmocni.😎Dzięki temu wiem, że poniedziałek zacznę ze zdwojoną siłą i motywacją.💪 
Dodatkowo dzisiaj mam rocznice ze swoim mężczyzną 💓👫 6 lat już razem! Ten czas leci niesamowicie szybko. No, ale szczęśliwi czasu nie liczą prawda?😇😏


Zainspirowana wspaniałym nastrojem, stworzyłam dzisiaj słodkie śniadanie, które ze smakiem zjedliśmy w łóżku😋 Coś pysznego!😍

Składniki na 2 porcje:
-100 g ryżu brązowego 
-2 jabłka 
-200 g twarogu chudego
-60 g orzechów włoskich
-pół łyżeczki cynamonu
-dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy i ostudzamy. 
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kruszymy lub zostawiamy w całości do dodania na koniec.
3. Do miski wrzucamy ryż, jabłka (zostawić parę do ozdoby na wierzch), twaróg, cynamon, pokruszone orzechy i dosładzamy wedle uznania (ja nie słodzę, bo dla mnie same jabłka są już dość słodkie). Wszystkie składniki miksujemy np. blenderem ręcznym. 
4. Powstałą masę przekładamy do misek, dodajemy jabłko i ewentualne orzechy w całości.




Wartość odżywcza 1 porcji:
545 kcal 
B 29 g
W 58 g
T 21 g 


Jabłka jako inspiracja w kuchni

9 komentarzy:

  1. No, takie śniadanko, to my też lubimy :D
    Odnośnie rocznic, to też niedawno mieliśmy, ale musisz przed Twoją szóstką wstawić dwójkę ;)

    BTW, sobota piękna i słoneczna. U nas +11 C :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę i podziwiam za taki staż życia razem:) Sama chciałabym tego doświadczyć i mam nadzieję że się uda :D

      Usuń
  2. Jak wiesz, że jest to "TA" osoba, to na pewno się uda, wiem, to po sobie :)
    Teraz mamy więcej czasu dla siebie, bo młodzież na studiach i nie trzeba z pieluszkami latać xD
    Odkrywamy wszystko, no może prawie ;) na nowo i to jest piękne :)

    Ok, bo zaraz blog kulinarny zmieni się na "poradowo-randkowy" ;)
    Chyba już, o tym pisałem, ale się powtórzę. Fajne przepisy serwujesz i oby tak dalej :)

    pozdrawiam z Podkarpacia
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To że przewagą tutaj są przepisy kulinarne nie znaczy, że inne tematy zakazane 😊
      Dziękuje za słowa uznania bloga i mam nadzieję, że chodź część przepisów została wypróbowana 😄

      Usuń
  3. No oczywiście, że wiele robiliśmy. Ostatnio chociażby makaron w pomidorach z kurczakiem.
    Było pysznie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć, że smakuje :) Dzięki :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam takie puddingu, chętnie spróbuję, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało polecam! O wiele lepszy i oczywiście zdrowszy niż ten z saszetek :P

      Usuń