Szukaj na tym blogu

19 października 2017

Kukurydziane naleśniki -puszyste i sprężyste!

Hej! Dzisiaj podzielę się z Wami podstawowym przepisem na kolejne naleśniki tym razem z mąki kukurydzianej😉 Będą pasować zarówno w wersji na słodko jak na słono. 

Składniki:
-1,5 szklanka mąki kukurydzianej
-1 szklanka mleka 
-ok. pół szklanki wody
-1 jajo
-2 łyżki oleju
-szczypta sody oczyszczonej 

Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo, sodę, olej, mleko wsypujemy do miski i miksujemy. Na koniec dodajemy wodę i ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników (konsystencja ma być lejąca). Smażymy naleśniki.

Pamiętajcie o zasadach, których trzeba przestrzegać przy smażeniu naleśników (opis tutaj pokreślonym drukiem)

5 komentarzy: