Szukaj na tym blogu

3 września 2017

PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWO PIECZARKOWYM


Tak prosty i tani obiadek dzisiaj zaserwuję Wam na tablicy☝ Ja zrobiłam mini kotleciki (wielkości małej łyżeczki) bo takie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍

Składniki na 2 porcje:
-250 g mięsa mielonego z indyka
-1 cebula
-200 g pieczarek
-koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka)
-odrobina wody w razie potrzeby
-łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki 
-łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy. 
2. Lekko ostygniętą dorzucamy do przyprawionego wedle uznania mięsa i mieszamy. Formujemy kotleciki. Podsmażamy lekko z obu stron. 
2. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min. 

Wartości odżywcze: samego sosu
400 kcal 
B 55 g
W 14 g
T 13 g 

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis nie kompletny, gdzie przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja w żadnym przepisie nie dodaje przypraw ani ilości np słodzidła. :)
    Moim zdaniem to jest kwestia indywidualna.. Ja nie robię dań z kosmosu wziętych, są to podstawowe produkty które każdy używa na co dzień i wie co czym się przyprawia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostały Ci jeszcze może te pulpeciki ? Chętnie bym je zjadł

    OdpowiedzUsuń
  5. Zasmucę Cię, ale niestety wszystkie poszły w godzinę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak dość klasycznie, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń