Szukaj na stronie

Pulpeciki w sosie koperkowo pieczarkowym


Tak prosty i tani obiadek dzisiaj zaserwuję Wam na tablicy☝ Ja zrobiłam mini kotleciki (wielkości małej łyżeczki) bo takie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍

Składniki na 2 porcje:
▸ 250 g mięsa mielonego z indyka+przyprawy wedle uznania
▸ 1 cebula
▸ 200 g pieczarek
▸ koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka)
▸ odrobina wody w razie potrzeby
▸ łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki 
▸ łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy. 
2. Lekko ostygniętą dorzucamy do przyprawionego wedle uznania mięsa i mieszamy. Formujemy kotleciki. Podsmażamy lekko z obu stron. 
3. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min. 

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis nie kompletny, gdzie przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja w żadnym przepisie nie dodaje przypraw ani ilości np słodzidła. :)
    Moim zdaniem to jest kwestia indywidualna.. Ja nie robię dań z kosmosu wziętych, są to podstawowe produkty które każdy używa na co dzień i wie co czym się przyprawia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostały Ci jeszcze może te pulpeciki ? Chętnie bym je zjadł

    OdpowiedzUsuń
  5. Zasmucę Cię, ale niestety wszystkie poszły w godzinę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak dość klasycznie, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I genuinely prize your work, Great post.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger