Szukaj na tym blogu

25 września 2017

OMLET SZARLOTKA

Jednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na tydzień te cudeńko będzie obowiązkowo lądowało na moim talerzu😎😏

Składniki na 1 porcje:
-2 jaja w temp. pokojowej
-60 g mąki kukurydzianej
-15 g odżywki białkowej lub 60 g twarogu chudego*
-200 g jabłka
-po pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
-woda, słodzik/cukier

Przygotowanie:
1. Jabłka kroimy w talarki.
2. W jedną miskę wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, białko, cynamon, żółtka i odrobinę wody. Wstępnie mieszamy. 
3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywno i dodajemy do reszty masy. Delikatnie mikserem na małych obrotach miksujemy do połączenia składników.
4. Wylewamy masę do formy (u mnie sylikonowa) na wierzch układamy jabłka i pieczemy 20 min w 170 stopniach. Polecam posypać jeszcze na koniec odrobiną cynamonu.

*jeśli wybraliście twaróg zamiast białka zmiksujcie go z odrobiną wody i słodziekim. Powstałym musem polejcie naszą szarlotkę 😉


Wartości odżywcze:
524 kcal 
B 30 g
W 73 g
T 11 g

14 komentarzy:

  1. Super przepis :-)
    Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, już wiem co zjem jutro na śniadanie :) Uwielbiam omlety na słodko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjesz taki smakołyk na śniadanie i już wiesz, że to będzie dobry dzień! :)

      Usuń
  3. Na taki szarlotkowy omlet jestem chętna :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnych cała masa :) Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. możesz użyć sera/twarogu jaki chcesz, nawet Philadephii chodź jest ona serem typowo kanapkowym :) ja daję pomysł a konkretne składniki możesz podmienić na jaki masz ochotę :)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł, a że ja lubię jabłecznik... to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, jeśli dodam twaróg, to daje go tylko na wierzch , nie mieszam z ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja polecam dodać go na wierzch lecz możesz spróbować dać go do masy. Ja osobiście jeszcze nie robiłam biszkoptów z twarogiem w cieście.

      Usuń