Składniki: (mała keksówka 15 cm)
-200 g mąki gryczanej
-3 jaja +słodzik
-35 g oleju
-60 ml mleka
-1 łyżka octu jabłkowego
-pół łyżeczki sody
-3 brzoskwinie
Przygotowanie:
1.Jajka ubijamy ze słodzikiem, dorzucamy do nich mąkę, mleko, olej i miksujemy do połączenia składników.
2. Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy sody i mieszamy. Powstałą pianę dodajemy do masy i miksujemy wszystko razem.
3. Brzoskwinie kroimy w plastry/kostkę wrzucamy do masy (możecie zostawić trochę do ułożenia na wierzch) mieszamy łyżką i wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 45 min 180 stopni i po ostygnięciu posypujemy zmielonym na puder słodzikiem.
1300 kcal
B 51 g
W 152 g
T 55 g
zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki, przepis zapisuję i pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakował tak samo jak mi :D
UsuńNo i kto powiedział, że deser nie może być zdrowy?:)
OdpowiedzUsuńJa tylko takie uznaje😁 prawie😅
UsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam, chyba się skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam gryczane wypieki :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/