Szukaj na stronie

Szybkie ciasto na śmietanie z owocami

Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń. 
Przygotowanie: 25 minut 
Pieczenie: 35-40 minut 
Koszt: tanie

Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy a na 3 sernik na zimno. Nie martwcie się, wszystkie trzy przepisy pojawią się w swoim czasie na stronie i każdego będziecie mogli wypróbować.
Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛

Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem w ręku. Oczywiście nie licząc pieczenia. Istotną rzeczą tego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto z zaskoczenia ciężko mieć produkty w temperaturze pokojowej. Na to jednak jest prosty sposób: jajka wsadzamy do ciepłej wody (niegorącej!), dzięki czemu szybko się ogrzeją, to samo wykonujemy z kubeczkiem śmietany. Może i nie będzie to taka prawdziwa pokojowa temperatura, ale sprawimy, że produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta.


Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody.
Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie z dodatkiem odżywki białkowej o smaku banana i malinami. Ciasto dzięki temu zyskało mocny aromat bananowy i z dodatkiem kwaśnych malin wyszło naprawdę super. Ten, kto nie posiada odżywek białkowych może użyć aromatu np. waniliowego lub nie dodawać żadnego i rozkoszować się samym smakiem owoców. Ja i mój luby lubimy mieszane smaki, dlatego często drugą wersję wykonuję z odżywkami różnych smaków.


Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 16)
105 kcal B 3 g W 13 g T 3 g

Składniki:
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) +1 niepełna łyżka
  • 1 szklanka słodzika/cukru
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g wiśni lub innych owoców
Przygotowanie:
  • Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy krótko. Dodajemy olej i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasto wlewamy do formy (24x24), wciskamy owoce na wierzch i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).



23 komentarze:

  1. Błyskawiczne w przygotowaniu, a taki fantastyczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! w sam raz na lato

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY ZAMIAST ŚMIETANY MOŻNA DODAĆ MAŚLANKĘ LUB KEFIR?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie ciasta z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki typ mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam 1050 oraz 2000. Oczywiście jeśli użyjesz tej normalnej również będzie ok :)

      Usuń
  6. Dzięki,chodziło mi właśnie o te wyższe typy mąk,najlepiej 1850 i 2000.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wychodzi, czy ze śliwkami, czy z rodzynkami, czy samo. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany i połowę cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć jogurt (oczywiście też w temp. pokojowej) a dosłodzić wedle uznania :)

      Usuń
  9. Własnie mam śliwki więc upiekę

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie zrobiłam ze sliwkami .super

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo dobry przepis z owocami ze słoika też smaczne

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast śmietany 18% mogę dać śmietankę 30 %?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy to będzie dobry pomysł aby dać tłustą śmietankę. Jednak zostałabym przy tej 18 lub 12. Może być za ciężkie ciasto nie wyrośnie lub będzie zakalec

      Usuń
  13. Czy mogą być mrożone owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mogą być tylko po rozmrożeniu odlać nadmiar soku i delikatnie oprószyć mąką wtedy zostaną na wierzchu wypieku i nie opadną

      Usuń
  14. Fajny przepis placek nie upadł a dodałam prawdziwą śmietane taką z mleka podkwaszonego na ser.Od krowy z sąsiedztwa.Łał pycha!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger