Zapiekane jajka z mozzarellą i warzywami



Witajcie. Dzisiaj mam pożywną propozycję śniadanka w wersji białkowo tłuszczowej BT lub z węglowodanami BTW (wystarczy dodać kawałek chleba) wedle uznania. Miseczka pełna smakołyków, w wersji wytrawnej z pewnością ucieszy nie jednego łasucha z rana. Prosto, smacznie i zdrowo!👈
Danie można wykonać w kokilkach lub w jednym większym naczyniu żaroodpornym. Przepis jest na 1 porcję, a z racji, że nie miałam wolnego większego naczynia, jadłam z dwóch miseczek.😋

Składniki na 1 porcję:
-2 jajka
-60 g mozzarelli
-1 duży pomidor
-parę pieczarek
-pół papryki czerwonej
-łyżeczka masła


Przygotowanie:
1. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie dusimy do miękkości na maśle.
2. Pomidora kroimy drobno w kostkę lub blendujemy do konsystencji musu i mieszamy go z papryką i pieczarkami na patelni.
3. Mozzarellę kroimy w kostkę.
4. Do naczynia nakładamy warzywa z patelni. Na to dajemy mozzarellę (polecam wcisnąć ją w warzywa) i wbijamy jajka.
5. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do ścięcia białka 15 min 160 stopni.


Wartość odżywcza:
349 kcal
B 27 g
W 5 g
T 24 g

8 komentarzy:

  1. Idealny pomysł na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania, zwłaszcza na niedzielne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dodatek jedzona na świeżym powietrzu i słoneczku :D

      Usuń