Szukaj na stronie

Śnieżka na kokosowym spodzie bez pieczenia


Nie wiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny. Wielbicie kokosa tak jak ja, będą z wielkim smakiem go jeść, zapewniam!



Dla siebie wybrałam chudy twaróg zamiast bardziej kalorycznego gotowego oraz słodką śmietankę zastąpiłam kokosową dla podkreślenia naturalnego smaku. Oczywiście nie musicie aż tak trzymać się składników, bo standardowe zamiennik nie mają wpływu na konsystencję i całkowite wykończenie. 😉
Zamiast śmietanki kokosowej, możecie zastąpić ją zwykłą śmietanką 30% lub 36%.

Pierwszą wersję wykonałam z galaretką proteinową (większa zawartości białka) o smaku białej czekolady z malinami...nie muszę chyba mówić, jaki wyszedł końcowy rezultat w połączeniu z kokosem. 😏😍 Link do tego cudeńka podsyłam TUTAJ. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :)


Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody.
Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
ze śmietanką kokosową i chudym twarogiem
159 kcal B 10 g W 5 g T 14 g 
ze śmietanką 30% i twarogiem z wiaderka 203 kcal B 5 g W 2 g T 19 g 

Składniki: (forma 20 cm)
  • spód+wierzch
  • 90 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
  • 50 g masła 
  • masa:
  • 500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
  • 200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej  śmietanki 30%
  • 2 opakowania galaretki np. krystalicznej(smak trusk-wanil), cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody
  • dosłodzić wedle uznania
Przygotowanie:
  • Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Zdejmujemy do ostygnięcia.
  • Do gotującej się wody (500 ml) wsypujemy oba opakowania galaretek i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy spód z 3/4 całości wiórków kokosowych, resztę zostawiamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. 
  • Do zmielonego twarogu lub gotowego dodajemy ostudzoną galaretkę (dosładzamy wedle uznania) i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dosładzamy wedle uznania. 
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją porcjami do masy sernikowej i mieszamy delikatnie łyżką. 
  • Masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. 




14 komentarzy:

  1. Fajne ciasto i naprawdę wygląda jak śnieżka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho, tym bardziej dla mnie bo uwielbiam wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda, na pewno też bosko smakuje :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajka! <3 Ślinka cieknie od samego patrzenia na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szału nie ma dupy nie urywa.Zwykły sernik na zimno.Raz zrobione .Więcej nie zrobię.Usuwam z zapisanych.Nie warte.I wcale nie wychodzi tak białe przy dwóch cytrynowych galaretkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdemu musi smakować to samo co mi..Dla ciebie zwykły sernik, nie znaczy że dla kogoś też jest nijaki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. czy zamiast śmietanki 30% można dać jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie polecałabym takiej zamiany. Ubita śmietanka ma na celu dodatnie puszystości a nie wiem czy ten sam efekt by wyszedł po jogurcie greckim który jest ciężki.

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger