Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

Nie mogło zabraknąć na mojej stronie dobrze znanego przepisu na ciasto bananowe/chlebek bananowy. Urozmaiciłam go tym, że dodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 

Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo!!!

Zachęcam również do przeczytania ciekawostki żywieniowej na temat bananów, dlaczego warto je wprowadzić do diety. LINK
Również o CYNAMONIE CEJLOŃSKIM, który jest o wiele zdrowszy od normalnego "chińskiego" dostępnego w każdym sklepie. LINK



Składniki: (mała keksówka 15 cm)
-2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej)
-3 dojrzałe duże banany
-2 jaja w temp. pokojowej 
-70 g gorzkiej czekolady
-60 g masła
-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej
-1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka octu jabłkowego 



Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. To samo robimy z czekoladą.
2. Mąki przesiewamy, dodajemy cynamon i sodę. 
3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do nich ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników.
4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia składników. 
5. Do mąki wlewamy ocet jabłkowy, aby powstała reakcja z sodą. Następnie dodajemy jajka z jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko. 
6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 
7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 



Wartości odżywcze całego ciasta:
2200 kcal 
B 46 g
W 309 g
T 94 g

2 komentarze: