Szukaj na tym blogu

Info

17 kwietnia 2018

Paprykarz z tuńczyka bez ryżu w 20 minut

Już nigdy więcej nie kupicie gotowych paprykarzy w sklepie! Wiadomo, że to co domowe najlepsze, a jeszcze jak jest dość szybkie w przygotowaniu to nie ma nawet co się zastanawiać, tylko brać się za robotę.

Przytaczając skład jednego paprykarza z tuńczykiem firmy X: szprot rozdrobniony 28%, tuńczyk (7%), woda, marchew, kapusta, koncentrat pomidorowy, ryż, olej roślinny, sól, błonnik sojowy, pieprz, glukoza, wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), maltodekstryna, ekstrakt przypraw (pieprz, ziele angielskie, lubczyk, papryka), aby na pewno chcemy to spożywać bo szkoda nam 20 minut na domowe przyrządzenie? 

Ja zrobiłam wersję bez dodatku ryżu, bo wolałam wykorzystać węglowodany na pieczywko do tej pasty. :) Tak to już jest, gdy człowiek cały czas formę buduję i musi liczyć się z ilością węglowodanów. 😏


Składniki:
-1 puszka tuńczyka
-1 marchew
-mała papryka
-mała cebula
-ząbek czosnku
-2 łyżeczki oleju
-5 łyżek koncentratu+2 łyżki wody
-pieprz, słodka papryka, sól

Przygotowanie:
1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę i startą w wiórki marchew. Podlewamy wodą i dusimy ok 10 min. 
2. Koncentrat łączymy z przyprawami i dolewamy wody, mieszamy do połączenia składników. 
3. Dodajemy tuńczyka do podduszonych warzyw i koncentrat z przyprawami. Zostawiamy pod przykryciem na 10 min co jakiś czas mieszając.


Wartość odżywcza:
290 kcal
B 26 g
W 19 g
T 12 g

8 komentarzy: